Az újhagyma felhasználása
Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része még nem fejlődött ki teljesen. A hagyma nem csak ételeink fűszerezésére van remek hatással, hanem egészségünkre is! A zöldje például fejfájáscsillapító és vérnyomás csökkentő vegyületeket tartalmaz. De lássuk részletesebben az újhagymában rejlő erőt!
Az újhagyma vitamin tartalma
Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. B-vitaminok, H- és E-vitamint is tartalmaz, emellett bővelkedik folsavban, valamint a vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink tartalma is jelentős.
Az újhagyma magas C-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. A benne található flavonoidok a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak.
Az ülő életmód, az egyre kevesebb testmozgás, valamint a rostban szegény táplálkozás sokaknál nem megfelelő bélműködést eredményezhet. Az újhagyma rendszeres fogyasztása ugyanakkor felgyorsítja az emésztési folyamatokat és szabályozza a bélflórát.
Gondoltad volna, hogy az újhagyma légúti megbetegedések ellen is hatásos? A benne található illóolajok gyorsan és hatékonyan oldják fel és tisztítják meg a letapadt váladékot.
Ráadásul szépségápolásban is számíthatsz rá, mivel rendszeres fogyasztása hozzájárul a bőr egészségéhez.
Zöldhagyma receptek
Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket általában szendvicshez vagy épp zsíros kenyérhez fogyasztjuk, ugyanakkor közkedvelt recept az újhagymaleves is.
GabyKonyha jóvoltából ezúttal egy gombapástétom receptet hoztunk
Hozzávalók (egy nem túl nagy adaghoz):
- 500 g barna csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 szál újhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 1 tk szárított majoranna (friss is mehet)
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1 közepes csokor petrezselyem (de mellé friss zeller és medvehagyma is jó bele!)
- 1/2 bögre / 100 g főtt csicseriborsó (konzerv is jó, lemosva, lecsepegtetve)
- olívaolaj
Elkészítés:
- A gombát, újhagymát, fokhagymát és a petrezselymet tisztítsuk meg és készítsük elő. A gombát vágjuk fel szeletekre, az újhagymát karikára, a petrezselymet durvára.
- Öntsünk egy serpenyőbe 1-2 ek. olajat, nyomjuk vagy reszeljük bele a fokhagymákat és kezdjük el pirítani.
- Pár perc után tegyük hozzá a gombát, fűszerezzük és közepes-magasabb lángon süssük addig, míg összeesik.
- Amikor ez megtörtént (összeesett a gomba), keverjük hozzá a karikára vágott újhagymát és petrezselymet, süssük még pár percig, míg ezek is megpuhulnak kicsit, majd húzzuk le a tűzről.
- Ha kicsit kihűlt, öntsük az egészet a késes betétű robotgépünk tartályába, adjuk hozzá a csicseriborsót és mixeljük az egészet pástétommá. Ha túl száraznak ítélnénk a masszát, akkor egy kis olajjal és vízzel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget.
- Pirítóssal éppúgy isteni, mint friss kenyérrel. :)
További egészséges és mentes receptekért látogass el GabyKonyha weboldalára vagy inspirálódj az Instagram oldalán!
Online zöldség házhozszállítás
A kiegyensúlyozott táplálkozás nélkülözhetetlen az egészséges és tudatos életmódhoz. Amennyiben friss, hazai idényzöldségekkel dobnád fel ételeidet, akkor jó helyen jársz!
A Falussy Zöldségtermelő csomagok nem csupán egy adag friss zöldséget rejtenek, hanem immunrendszered legális teljesítmény fokozói lesznek a vírusok elleni harcban. Böngéssz csomagjaink között és rendeld meg a számodra megfelelőt!